krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Kompot z malin

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo dobre polecam wszystkim

Kompot z malin

Składniki:

Kompot z malin

 

  • 1 kg malin,
  • 30-40 dag cukru
  • , 0,4 l wody.

Sposób przygotowania:

Kompot z malin
Świeżo zebrane, dojrzałe maliny należy przebrać oddzielając owoce uszkodzone lub robaczywe oraz odrzucić szypułki i resztki kielichów. Nasypać maliny do opakowań, potrząsając nimi dla ściślejszego ułożenia się owoców, lecz nie uciskać. Zagotować wodę z cukrem. Gorącym syropem zalać owoce, zamknąć słoje i pasteryzować w temp. 95°C: 20 min. opakowania półli¬trowe, większe 25 min. Kompot z bardzo dojrzałych malin mo¬żna przygotować inaczej. Nasypać czyste maliny do słoja war¬stwami i przesypywać cukrem. Słoje odstawić na kilka godzin, a gdy maliny wydzielą sok i nieco opadną, dopełnić je świeżymi owocami malinami. Słoiki zamknąć i pasteryzować tak jak kompot zalany syropem.