martek0704

martek0704

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 150]

Kompot z marchwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny, kompot idealny do obiadu

Kompot z marchwi

Składniki:

Kompot z marchwi

 

Sposób przygotowania:

Kompot z marchwi
Umyte śliwki zalewamy podgrzanym sokiem z jabłek. Obraną marchew dokładnie szatkujemy, zalewamy wrzątkiem, obgotowujemy przez 3 min. cedzimy na sicie. Z pomarańczy zdejmujemy cienką warstwę skórki, kroimy, zalewamy ciepłą wodą, gotujemy i cedzimy na sicie. Z cukru i 3 szklanek wody gotujemy syrop, dodajemy łyżeczkę skórki otartej z cytryny i wyciśnięty sok. Na wrzątku wrzucamy odsączone marchewki, skórkę z pomarańczy i gotujemy ok. 10 min. Po zdjęciu z ognia dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i śliwki wraz z sokiem, w którym się moczyły. Gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku łyżką płynnego miodu. Podajemy niezbyt mocno schłodzony