Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Kompot z mirabelek na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny kompot z mirabelek na zimę. Idealny do obiadku. To jeden z moich ulubionych przetworów na zimę.

Kompot z mirabelek na zimę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot z mirabelek na zimę

 

  • 2 - 2,5 kg mirabelek
  • 2,5 l wody
  • 3 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Kompot z mirabelek na zimę
Mirabelki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do słoików (około 1/2 - 3/4 wysokości). Do garnka wlewamy wodę i ją zagotowujemy, dodajemy cukier (śmiało można dodać go więcej jeżeli lubimy słodkie kompoty), zagotowujemy z cukrem do całkowitego go rozpuszczenia. Wodą zalewamy owoce i natychmiast zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy 10 minut. Wyciągamy i ustawiamy dnem do góry, odwracamy po ostygnięciu.
Kompot z mirabelek na zimę
Etap 1 mirabelki dokładnie myjemy w zimnej wodzie
Kompot z mirabelek na zimę
Etap 2 mirabelki przekładamy do słoików litrowych
Kompot z mirabelek na zimę
Etap 3 w garnku przygotowujemy słodką zaprawę
Kompot z mirabelek na zimę
Etap 4 mirabelki zalewamy słodką wodą i pasteryzujemy

Tagi:

kompot