karolinaOla

karolinaOla

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Kompot z owoców

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie ma to jak chłodny kompot w te ciepłe letnie dni. Idealny zarówno do obiadu jak i napój dla naszych pociech.

Kompot z owoców Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kompot z owoców

 

  • Dowolne owoce.
  • Ja użyłam rabarbar 2 szt i szklankę czarnej porzeczki
  • Woda 1,5 litra
  • Cukier ok 2-3 łyżki

Sposób przygotowania:

Kompot z owoców
Przygotowane przez Was owoce należy umyć i pozbawić szypułek. Następnie wrzućcie je do garnka, zalejcie zimną wodą i wsypcie cukier. Ilość cukru zależy od użytych przez Was owoców-od ich słodkości.

Na początek najlepiej dać łyżkę cukru a pod koniec gotowania możecie dosłodzić. U mnie w ogrodzie rosną czarne porzeczki i rabarbar, więc tym razem tych owoców użyłam.

Zagotujcie całość i zmniejszcie ogień na najmniejszy. Gotujcie jeszcze ok 15 minut.

Kompot po ostudzeniu dobrze jest odcedzić.

Ja wygotowane owoce chętnie zjadam z ryżem lub makaronem.  
Kompot z owoców
Owoce gotujcie, posłodźcie a na koniec przecedźcie

Tagi:

owoce napoje