BaBy w kuchni

BaBy w kuchni

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Kompot z rabarbaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W sezonie rabarbarowym nie może go zabraknąć na naszych stołach :) Doskonały, słodko-kwaśny napój :)

Kompot z rabarbaru Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kompot z rabarbaru

 

Sposób przygotowania:

Kompot z rabarbaru
Rabarbar dokładnie myjemy, odcinamy końcówki. Kroimy gałązki na 1-2-centymetrowe kawałki. Wrzucamy je go garnka, zasypujemy 4 łyżkami cukru i podgrzewamy, aż cukier się stopi. Potem zalewamy litrem wody, dorzucamy 1 lub 2 goździki i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości rabarbaru (dosłownie kilka minut). Zostawiamy jeszcze chwilę w garnku. Przecedzamy przez sito, wyciskając wszystkie soki z rabarbaru. Po przecedzeniu można jeszcze dosłodzić - według swojego smaku :)
Kompot z rabarbaru
Cukrem zasypujemy rabarbar i mieszamy aż się rozpuści