kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Kompot z rabarbaru 14

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Super orzeźwienie w upalny dzień albo idealny kompot do obiadu.

Kompot z rabarbaru 14 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kompot z rabarbaru 14

 

  • 6 łodyg rabarbaru (każda po ok. 20cm)
  • 1 szkl cukru
  • 2 litry wody

Sposób przygotowania:

Kompot z rabarbaru 14
Rabarbar myjemy możemy go obrać ze skórki ale nie jest to konieczne (ja zrobiłam ze skórką). Kroimy w ukośne plastry o grubości ok. 1cm. Przekładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy aż rabarbar się rozgotuje. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę gotujemy. Przecedzamy przez gęste sitko i czysty kompot wlewamy do dzbanka. Kompot jest smaczny zarówno na zimno jak i na ciepło (ja osobiście preferuje wersję na ciepło).
Kompot z rabarbaru 14
Rabarbar gotujemy do miękkości ok.30min.
Kompot z rabarbaru 14
Ugotowany rabarbar odcedzamy na gestym sitku.