Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Kompot z suszonych jabłek i rodzynek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

mój kompot wigilijny z jabłek

Kompot z suszonych jabłek i rodzynek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kompot z suszonych jabłek i rodzynek

 

  • 1 jabłko swieże
  • 2 garstki jabłek suszonych
  • 1 garść rodzynek
  • 5 łyżek powideł
  • 1 litr wody
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Kompot z suszonych jabłek i rodzynek
Jabłko obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części i przekładamy do garnka, dodajemy rodzynki oraz suszone jabłka.

Owoce zalewamy wodą i nastawiamy na gaz. Ja używałam jabłek ,które sama suszyłam latem (pokrojone w plastry ze skórką).

W chwili kiedy jabłka będą już miękkie dodajemy śliwkowe powidła i gotujemy jeszcze 2 minutki.

Po zestawieniu kompotu z ognia, dodajemy do niego cukier do smaku i gotujemy.

Letni kompot przelewamy do dzbanka i podajemy do wigilijnej kolacji
Kompot z suszonych jabłek i rodzynek
jabłko obieramy ze skórki, dodajemy rodzynki i jabłka suszone
Kompot z suszonych jabłek i rodzynek
dodawałam powidła własnego wyrobu i nie były bardzo gęste
Kompot z suszonych jabłek i rodzynek
Etap 3