nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Kompot z truskawek.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Genialnie gasi pragnienie, ma wyrazisty, pyszny smak, a zrobiony domowym sposobem nie zawiera konserwantów tyle co kupowane napoje.

Kompot z truskawek. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kompot z truskawek.

 

  • 0,5 kg truskawek
  • 1 litr wody
  • 5 łyżek cukru (można użyć mniej cukru lub więcej wedle własnego smaku, potrzeby)
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • kostki lodu (dowolna ilość w zależności od tego w jakim stopniu chcemy mieć schłodzony kompot)

Sposób przygotowania:

Kompot z truskawek.
Odszypułkowane i opłukane truskawki przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować owoce w wodzie jakiś czas, a gdy napój się zaczerwieni dodać cukier i aromat migdałowy i jeszcze przez moment całość razem pogotować na niedużym płomieniu. Przestudzony kompot przelać do dzbanka i dołożyć do niego kostki lodu, by był zimniejszy i bardziej orzeźwiający. Wedle uznania można odcedzić kompot z kawałków ugotowanych owoców, ja osobiście lubię pływające w kompocie truskawki, więc nie pozbawiałam kompotu miąższu z owoców.
Kompot z truskawek.
Opłukane truskawki pozbawione szypułek i zalane wodą w trakcie gotowania czyli podczas przyszykowywania kompotu.

Tagi:

lody