MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Kompot ze śliwek węgierek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zrobiłam kompoty z myślą o mojej małej Córeczce - nie ma nic lepszego niż podawanie dziecku posiłków i napojów wiadomego pochodzenia. A dla dorosłych - świetny napój na zimowe wspomnienie lata :)

Kompot ze śliwek węgierek

Składniki:

Kompot ze śliwek węgierek

 

  • śliwki węgierki
  • cukier kryształ
  • woda

Sposób przygotowania:

Kompot ze śliwek węgierek
Przegotowujemy wodę. Odstawiamy do ostudzenia. Śliwki dokładnie myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestkę. Wrzucamy do wyparzonych słoików do wysokości 3/4 słoika. Wsypujemy 4-5 łyżek cukru i zalewamy przegotowaną zimną wodą. Pasteryzujemy 20-30 minut, w zależności od wielkości słoików. Ilość cukru zależy od słodkości śliwek i naszych upodobań. Nie zalewamy kompotu gorącą wodą, bo śliwki nam się rozpadną i po pasteryzacji zostaną farfocle.