zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Konfitura grejpfrutowo jabłkowa

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Bardzo szybka konfitura grejpfrutowo jabłkowa z nutką pomarańczy

Konfitura grejpfrutowo jabłkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Konfitura grejpfrutowo jabłkowa

 

  • 1 czerwony grejpfrut
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka domowej skórki pomarańczowej
  • 1/2 szk białego cukru
  • 1 łyżka agrestowej galaretki

Sposób przygotowania:

Konfitura grejpfrutowo jabłkowa
Grejpfrut i jabłka umyć i obrać. Z grejpfruta usunąć wszystkie białe części i pokroić go w kostkę. Na patelnie wrzucić kawałki grejpfruta razem z wytworzonym sokiem i bez przykrycia dusić około 4-5 minut. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do grejpfruta i dalej smażyć około 5 minut. Następnie dodać domową skórkę pomarańczową i cukier i dusić kolejne 5 minut. Na koniec wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Gorącą konfiturą napełnić słoiczek i od razu zamknąć. Bez pasteryzacji taką konfiturę można przechowywać do trzech tygodni. Jeżeli chcemy przechowywać dłużej słoik należy zapasteryzować. Konfitura dobrze smakuje z bułką posmarowaną masłem lub do racuchów..
Konfitura grejpfrutowo jabłkowa
najpierw należy poddusić cząśtki grejpfruta
Konfitura grejpfrutowo jabłkowa
potem dusić razem ze startym jabłkiem ...
Konfitura grejpfrutowo jabłkowa
a następnie dodac skórke pomarańczową i cukier