Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Konfitura malinowo-ananasowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Domowa konfitura z malin i ananasa z waniliową nutką.

Konfitura malinowo-ananasowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Konfitura malinowo-ananasowa

 

  • 50 dkg świeżych malin
  • 1 średniej wielkości świeży ananas
  • 1 szklanka cukru
  • 64 g cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Konfitura malinowo-ananasowa
Ananasa obrać, usunąć twardy rdzeń. Ananasa pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka z szerokim dnem. Maliny oczyścić, opłukać, dodać do ananasa. Do owoców wsypać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać, zagotować. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia ok. 30-40 minut, co chwilę mieszając. W tym czasie powinna odparować przeszło połowa płynu. Wszystko zostawić, żeby dobrze ostygło. Po kilku godzinach konfiturę smażyć na małym ogniu przez 15-20 minut, co chwilę mieszając. Znowu dobrze ostudzić. Ostudzone konfitury ponownie smażyć na małym ogniu przez 15 minut. Tym razem pozwolić, żeby lekko przywarły do dna. Dokładnie wymieszać. Gorące konfitury przełożyć do słoiczków, zakręcić i zapasteryzować.
Konfitura malinowo-ananasowa
Obrany i pokrojony na małe kawałki świeży ananas.
Konfitura malinowo-ananasowa
Oczyszczone świeże maliny dodane do pokrojonego ananasa.
Konfitura malinowo-ananasowa
Cukier i cukier waniliowy dosypany do owoców.
Konfitura malinowo-ananasowa
Konfitura gotowana na średnim ogniu bez przykrycia.