redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Choć połączenie malin i pomidorów może trochę dziwić, jest to kompozycja idealna, która zachwyca swym smakiem i aromatem.

Konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią

Składniki:

Konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią

 

  • 600 g pomidorów (waga po obraniu i usunięciu pestek)
  • 400 g malin
  • 1 opakowanie Konfitur-Fix
  • 350-500 g Cukru białego DIAMANT
  • 10-20 listków bazylii
  • 4 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią
Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę, wymieszać z malinami i sokiem z cytryny. Owocową masę przełożyć do garnka, wsypać Konfitur-Fix DIAMANT oraz wybraną ilość cukru białego DIAMANT (350-500 g). Całość doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 3 minuty, przed końcem gotowania dodać posiekaną bazylię. Wyparzone słoiki napełnić konfiturą, zamknąć i odstawić na kilka minut do góry dnem.



Uwaga! Jeśli konfiturę przyrządzimy z mniejszą ilością cukru (350 g), będzie stanowić doskonały dodatek do serów, mięs lub sosu BBQ. Natomiast przygotowując ją bardziej słodką (500 g cukru) dodawać możemy ją do kanapek, rogalików czy ciasteczek.



Źródłó: materiały prasowe

Tagi:

pomidory