Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Konfitura-morelowo-miodowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przetwory z moreli nadają się do dań słodkich jak i wytrawnych. Konfitura morelowa jest bardzo aromatyczna i delikatna. Przepis na konfiturę zaczerpnęłam ze znanej strony.

Konfitura-morelowo-miodowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Konfitura-morelowo-miodowa

Na konfiturę

Sposób przygotowania:

Konfitura-morelowo-miodowa
Morele przebrać, opłukać, osączyć na sicie. 

Następnie każdą morelę wypestkować.

Pokroić owoce na kawałki, dodać miód i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.

Przełożyć owoce do garnka, gotować na wolnym ogniu, przez około pół godziny.

Mieszając od czasu do czasu, aby konfitura się nie przypaliła.

Gorącą konfiturę nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić, odstawić do góry dnem.
Konfitura-morelowo-miodowa
Morelowa konfitura ostudzona i wyjęta na spodek
Konfitura-morelowo-miodowa
Morele zostaną opłukane i osuszone na sicie