szpyrka

szpyrka

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Konfitura różano-anyżowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Uwaga na blender z plastikową końcówką! W gorącej konfiturze może ulec obkurczeniu.Proponuje przed użyciem takiego lekko ostudzić konfiturę.

Konfitura różano-anyżowa

Składniki:

Konfitura różano-anyżowa

 

  • 2 szkl.płatków dzikiej róży (białą lub różowa)
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • ekstrakt anyżowy,cukierki anyżowe, lub gniazda(ja użyłam cukierków pudrowych)
  • sok z 2 cytryn
  • 1/2 szkl. wody

Sposób przygotowania:

Konfitura różano-anyżowa
Gotujemy najpierw karmel z wody, cukru, wanilii oraz anyżu. Gdy zgęstnieje dodajemy umyte i oczyszczone płatki dzikiej róży. Gotujemy ok.15 po czym zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem aby uzyskać jednolitą masę. Podgrzewamy ponownie i dodajemy na koniec sok cytrynowy. Nada on naszej konfiturze odpowiedniej kwasowości i ożywi kolor. Zagotowujemy i przelewamy do wyparzonych suchych słoiczków. Zakręcamy od razu i stawiamy do góry dnem do momentu ostygnięcia. Smacznego!