Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Konfitura z agrestu i kiwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

bardzo smaczna i nietypowa konfitura z agrestu

Konfitura z agrestu i kiwi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Konfitura z agrestu i kiwi

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z agrestu i kiwi
Agrest myjemy, a następnie pozabawiamy go szypułek - mielimy w maszynce do mięsa na drobnym sicie. Kiwi obieramy ze skórki i również mielimy. Do garnka przekładamy zmielone owoce, wsypujemy cukier i całość prażymy przez 15 minut i odstawiamy do wychłodzenia. Następnie jeszcze dwukrotnie prażymy konfiture przez około 10 minut ciągle mieszając. Konfiturę przekładamy do słoiczków, szczelnie je zakręcamy, podkładając pod zakrętki folię spożywczą. słoiczki pasteryzujemy jeszcze 15minut
Konfitura z agrestu i kiwi
Agresty dokładnie myjemy, a następnie pozbawiamy szypułek i ogonków.
Konfitura z agrestu i kiwi
Zarówno owoce kiwi, jak i agrest mielimy w maszynce do mięsa na małym sicie.
Konfitura z agrestu i kiwi
Zmielony agrest oraz kiwi przekładamy do dużego garnka i wsypujemy cukier,
Konfitura z agrestu i kiwi
Gotowy dżem przekładamy do niewielkich słoiczków.