Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Konfitura z aronii, gruszek i pigwowca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Konfitura z aronii i pigwowca z dodatkiem słodkich gruszek jest bardzo smacznym dodatkiem do gofrów, ciast i deserów.

Konfitura z aronii, gruszek i pigwowca Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Konfitura z aronii, gruszek i pigwowca

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z aronii, gruszek i pigwowca
Mrożoną aronię przelać gorącą wodą, wsypać do garnka, dodać cukier, wlać pół szklanki soku z pomarańczy i gotować około 15 minut. Następnie połowę aronii zmiksować, dodać ziarenka z laski wanilii.

Gruszki i pigwowce obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z aronią, gotować mieszając od czasu do czasu do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Gorącą konfiturę przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem na 5-10 minut. 
Konfitura z aronii, gruszek i pigwowca
Aronię wymieszać z cukrem i sokiem, gotować przez 15 minut.
Konfitura z aronii, gruszek i pigwowca
Następnie połowę aronii zmiksować, dodać wanilię.
Konfitura z aronii, gruszek i pigwowca
Gruszki i pigwowca obrać, zetrzeć na tarce, połączyć z aronią.
Konfitura z aronii, gruszek i pigwowca
Gotować mieszając do uzyskania odpowiedniej gęstości.