oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Konfitura z cytryn.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tradycyjna koreańska konfitura z cytryny .....

Konfitura z cytryn.

Składniki:

Konfitura z cytryn.

 

  • 1 kg obranych cytryn
  • 2 kg cukru
  • 600 ml wody

Sposób przygotowania:

Konfitura z cytryn.
Ostrym nożem obrać cytryny ze skórki, po czym gotować przez 15-20 minut w wodzie, którą następnie należy wykorzystać do przygotowania syropu. Podgotowane cytryny umyć pod bieżącą wodą i zostawić na pewien czas w zimnej wodzie. Następnie wyjąć z wody, podzielić na kawałki, usunąć pestki, zalać niezbyt gorącym syropem i zostawić w nim dobę, po czym gotować kilkakrotnie z przerwami, aż konfitura będzie odpowiednio gęsta.