agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

Konfitura z cytryn

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Konfitura najlepsza na przeziębienie.

Konfitura z cytryn

Składniki:

Konfitura z cytryn

 

  • 1 kg cytryn
  • 1,5 kg cukru
  • szklanka wody
  • kieliszek likieru pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Konfitura z cytryn
Całe owoce zalać w emaliowanym garnku dwoma litrami zimnej wody ( można dodać kilka kostek lodu) i odstawić na 24 godziny zeby cytryny straciły goryczkę.Następnie odcedzić zalać w garnku świeżą wodą,gotować około pół godziny.Owoce wyjąć znowu moczyć w zimnej wodzie 24godziny,ponownie odcedzić i kroić cieniutkie plasterki nierdzewnym nożem,ewentualnie odrzucić pestki.Ugotować syrop z wody i cukru,włożyć do niego ostrożnie krążki cytryn,na malutkim ogniu smażyć w syropie,aż staną się przezroczyste,Czesto porząsać naczyniem,żeby konfitura nie przywarła do dna garnka.Na koniec doprawic likierem,wymieszać.Zamykać w małych słoikach,pasteryzowac 10 minut.