Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Książka Kucharska: Przepisy na domowe przetwory z owoców

Konfitura z czarnego bzu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Taka niecodzienna konfitura. Zapewniam jednak, że zasmakuje. Ja zakochałam się w niej od pierwszego spróbowania.

Konfitura z czarnego bzu

Składniki:

Konfitura z czarnego bzu

 

  • 1 kg owoców czarnego bzu
  • 50 dag Cukru
  • ¼ szklanki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Konfitura z czarnego bzu
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i zagotowujemy. Na gorący syrop wrzucamy oczyszczone owoce czarnego bzu i gotujemy całość przez około 50 minut. Odstawiamy na kilka godzin. Następnie znów wstawiamy na ogień, dodajemy sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez około 1,5- 2 godziny. Gorącą konfiturę przekładamy do suchych, wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem do momentu wystygnięcia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.