alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Konfitura z czarnej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

W ogródku dojrzewają owoce więc trzeba je przetworzyć i zatrzymać trochę lata przynajmniej w słoikach. Konfiturę z czarnej porzeczki robię co roku. Dodaję do herbaty lub do posmarowania ciast. Jest pyszna.

Konfitura z czarnej porzeczki

Składniki:

Konfitura z czarnej porzeczki

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z czarnej porzeczki
Porzeczkę obrać opłukać i odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Wsypać do garnka dodać cukier. Podgrzewać na średnik ogniu co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliła. Doprowadzić do wrzenia, gotować około 10 minut. Gorącą konfiturę wlać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić. Odwrócić do góry dnem. Po 15 minutach odwrócić, pozostawić do ostudzenia zimną wynieść w chłodne miejsce najlepiej do piwniczki.