SUPERPRZEPIS

Konfitura z czerwonej cebuli

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli to rewelacyjny dodatek do pasztetów, pieczonego mięsa czy zapiekanej kiełbasy.

Składniki:

Konfitura z czerwonej cebuli

 

  • 2 czerwone cebule średniej wielkości
  • 3 łyżki kremu na bazie octu balsamicznego ( Monini)
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 łyżek białego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z czerwonej cebuli
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Można też w piórka, ale ja zdecydowanie wolę kiedy cebula jest drobniej pokrojona. Rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy cebulę. Solimy ją, dodajemy cukier i sos balsamiczny. Całość mieszamy i szklimy cebulkę, a następnie dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Kiedy cebula zrobi się miękka zdejmujemy przykrywkę i redukujemy sos. Tak przygotowaną konfiturę można przechowywać w lodówce do 7 dni.