Konfitura z jabłek do rożków.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Można nieszać z niewielką ilością konfitury z dzikiej róży,wtedy służą do nadziewania rożków drożdżowych,pierożków francuskich lub do tortu.

Konfitura z jabłek do rożków.

Składniki:

Konfitura z jabłek do rożków.

 

  • 1 kg jabłek papierówka lub antonówka
  • 0,80 kg cukru

Sposób przygotowania:

Konfitura z jabłek do rożków.
Jabłka myjemy pod bieżącą wodą,obieramy,kroimy w drobną kostkę,przesypujemy cukrem w makaturze lub szklanej dużej salaterce.Zostawiamy na 24 godz. aż puszczą sok. Następnie wrzucamy do rondla i dusimy mieszając ,żeby się nie przypaliły,smażymy 25-30 min od zagotowania,aż będą szkliste jabłka.Układamy na gorąco do wygrzanych słoików i zamykamy.Najlepiej trzymają się w twistach.