Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Konfitura z jabłek i malin

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

bardzo smaczna konfitura wieloowocowa

Konfitura z jabłek i malin Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Konfitura z jabłek i malin

 

  • 1 kg obranych jabłek (bez gniazd nasiennych)
  • 1 kg malin
  • 60 dag cukru
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

Konfitura z jabłek i malin
Do malin wlewamy połowę wody jaka jest podana w składnikach i gotujemy je 3-5 minut, po czym dokłądnie przecieramy przez sitko. Jabłka kroimy w cienkie paseczki, wlewamy pozostałą wodę i prażymy cały czas mieszając. W chwili kiedy jabłka się rozpadną wlewamy sok malinowy, który uzyskalismy z przecierania oraz dodajemy cukier i prazymy przez 10 minut - cały czas mieszamy. Konfiture przekładamy do słoików i pasteryzujemy ją ok 8 minut.
Konfitura z jabłek i malin
owoce gotujemy w osobnych naczynioach i pod koniec je łaczymy
Konfitura z jabłek i malin
sok wlewamy dopiero wtedy kiedy jabłka sa miekkie.
Konfitura z jabłek i malin
Etap 3
Konfitura z jabłek i malin
Etap 4