Strona główna Konfitura z jarzębiny

Konfitura z jarzębiny

Przetwory « poprzedni | następny »
caroline1983 - Przepis na: Konfitura z jarzębiny offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 322
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Konfitura z jarzębiny
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Szczególnie polecam do wędlin, mięs na zimno i serów pleśniowych


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Konfitura z jarzębiny - SKŁADNIKI:

  • 1 kg dojrzałej jarzebiny
  • 1/2 kg cukru
  • 1 opakowanie środka żelującego typu 2:1 (typu żelfix)

Konfitura z jarzębiny - PRZYGOTOWANIE:

Jarzębinę odszypułkować i przebrać. Włożyć do torebki foliowej lub pojemnika na żywność i na noc włożyć do zamrażarki. Dzięki przemrożeniu nie będzie ona nadmiernie cierpka. Do cukru wlać 3/4 szklanki wody i ugotować syrop. Do syropu włożyć przygotowaną wcześniej jarzebinę i tak długo w nim smażyć aż owoce staną się szkliste. Smażyć należy na małym ogniu, często mieszając. Do szklistych owoców dodać środek żelujący (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Gorącą konfiturę kłaść do czystych, wyparzonych słoików i od razu zamykać. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Konfitura z jarzębiny (strona 1 z 1)  
pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl
offline

2010-08-08 21:37
miałam chrapkę na taką konfiturę,dziękuje za przepis,teraz tylko zostało mi zerwać jarzębinę, 5 :))
Skomentuj
Oceń:
0
caroline1983

caroline1983
offline

2010-08-08 21:40
To jeszcze troszke musisz poczekać, tak do września-października bo wtedy dojrzewa jarzebina. Tą zrobiłam w ubiegłym roku :)
Skomentuj
Oceń:
0
Jojo

Jojo
offline

2010-08-09 08:58
Jeszcze nie jadlam konfitury z jarzebiny .. Zrobie w tym roku troszke na sprobowanie :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Konfitura z aronii i śliwek Marmolada winogron i jabłko Marmolada jabłko z miętą
Marynowane buraczki Dżem jarzębinowo-jabłkowy Przecier pomidorowy
Nutella śliwkowa Biała kapusta z burakami Marynowane grzybki
Podgrzybek marynowany z cebulką i marchewką Konfitura z dyni z ananasem Sos słodko-kwaśny z cukinią

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane