Strona główna Konfitura z jarzębiny

Konfitura z jarzębiny

Przetwory « poprzedni | następny »
caroline1983 - Przepis na: Konfitura z jarzębiny offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 322
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Konfitura z jarzębiny
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Szczególnie polecam do wędlin, mięs na zimno i serów pleśniowych


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Konfitura z jarzębiny - SKŁADNIKI:

  • 1 kg dojrzałej jarzebiny
  • 1/2 kg cukru
  • 1 opakowanie środka żelującego typu 2:1 (typu żelfix)

Konfitura z jarzębiny - PRZYGOTOWANIE:

Jarzębinę odszypułkować i przebrać. Włożyć do torebki foliowej lub pojemnika na żywność i na noc włożyć do zamrażarki. Dzięki przemrożeniu nie będzie ona nadmiernie cierpka. Do cukru wlać 3/4 szklanki wody i ugotować syrop. Do syropu włożyć przygotowaną wcześniej jarzebinę i tak długo w nim smażyć aż owoce staną się szkliste. Smażyć należy na małym ogniu, często mieszając. Do szklistych owoców dodać środek żelujący (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Gorącą konfiturę kłaść do czystych, wyparzonych słoików i od razu zamykać. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Konfitura z jarzębiny (strona 1 z 1)  
pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl
offline

2010-08-08 21:37
miałam chrapkę na taką konfiturę,dziękuje za przepis,teraz tylko zostało mi zerwać jarzębinę, 5 :))
Skomentuj
Oceń:
0
caroline1983

caroline1983
offline

2010-08-08 21:40
To jeszcze troszke musisz poczekać, tak do września-października bo wtedy dojrzewa jarzebina. Tą zrobiłam w ubiegłym roku :)
Skomentuj
Oceń:
0
Jojo

Jojo
offline

2010-08-09 08:58
Jeszcze nie jadlam konfitury z jarzebiny .. Zrobie w tym roku troszke na sprobowanie :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Kapusta kiszona w słoikach Moje dyniowe pikle Sałatka warzywna z cukinią na zimę
Puree z dyni na zimę Dżem z dyni z imbirem i cynamonem Dżem z dyni i jabłek
Dynia na zimową zupę Dżem z aronii i jabłek Dżem dyniowo-aroniowy
Mus z dyni gotowanej Eli Mus z dyni pieczonej Eli Marynowana dynia słodko-kwaśna Eli

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane