Strona główna Konfitura z jarzębiny

Konfitura z jarzębiny

Przetwory « poprzedni | następny »
caroline1983 - Przepis na: Konfitura z jarzębiny offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 322
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Konfitura z jarzębiny
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Szczególnie polecam do wędlin, mięs na zimno i serów pleśniowych


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Konfitura z jarzębiny - SKŁADNIKI:

  • 1 kg dojrzałej jarzebiny
  • 1/2 kg cukru
  • 1 opakowanie środka żelującego typu 2:1 (typu żelfix)

Konfitura z jarzębiny - PRZYGOTOWANIE:

Jarzębinę odszypułkować i przebrać. Włożyć do torebki foliowej lub pojemnika na żywność i na noc włożyć do zamrażarki. Dzięki przemrożeniu nie będzie ona nadmiernie cierpka. Do cukru wlać 3/4 szklanki wody i ugotować syrop. Do syropu włożyć przygotowaną wcześniej jarzebinę i tak długo w nim smażyć aż owoce staną się szkliste. Smażyć należy na małym ogniu, często mieszając. Do szklistych owoców dodać środek żelujący (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Gorącą konfiturę kłaść do czystych, wyparzonych słoików i od razu zamykać. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Konfitura z jarzębiny (strona 1 z 1)  
pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl
offline

2010-08-08 21:37
miałam chrapkę na taką konfiturę,dziękuje za przepis,teraz tylko zostało mi zerwać jarzębinę, 5 :))
Skomentuj
Oceń:
0
caroline1983

caroline1983
offline

2010-08-08 21:40
To jeszcze troszke musisz poczekać, tak do września-października bo wtedy dojrzewa jarzebina. Tą zrobiłam w ubiegłym roku :)
Skomentuj
Oceń:
0
Jojo

Jojo
offline

2010-08-09 08:58
Jeszcze nie jadlam konfitury z jarzebiny .. Zrobie w tym roku troszke na sprobowanie :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Dynia na zimową zupę Dżem z aronii i jabłek Dżem dyniowo-aroniowy
Mus z dyni gotowanej Eli Mus z dyni pieczonej Eli Marynowana dynia słodko-kwaśna Eli
Ostry mus z dyni Dynia w słoikach Krojone ogórki w zalewie
Sok z mirabelek Marmolada z mniszka lekarskiego Trio mirabelki, bez i jabłko w soku

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane