Strona główna Konfitura z jarzębiny

Konfitura z jarzębiny

Przetwory « poprzedni | następny »
caroline1983 - autor przepisu Konfitura z jarzębiny offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 322
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Konfitura z jarzębiny
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Szczególnie polecam do wędlin, mięs na zimno i serów pleśniowych


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Konfitura z jarzębiny - SKŁADNIKI:

  • 1 kg dojrzałej jarzebiny
  • 1/2 kg cukru
  • 1 opakowanie środka żelującego typu 2:1 (typu żelfix)

Konfitura z jarzębiny - PRZYGOTOWANIE:

Jarzębinę odszypułkować i przebrać. Włożyć do torebki foliowej lub pojemnika na żywność i na noc włożyć do zamrażarki. Dzięki przemrożeniu nie będzie ona nadmiernie cierpka. Do cukru wlać 3/4 szklanki wody i ugotować syrop. Do syropu włożyć przygotowaną wcześniej jarzebinę i tak długo w nim smażyć aż owoce staną się szkliste. Smażyć należy na małym ogniu, często mieszając. Do szklistych owoców dodać środek żelujący (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Gorącą konfiturę kłaść do czystych, wyparzonych słoików i od razu zamykać. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.



Komentarze do Konfitura z jarzębiny (strona 1 z 1)  
pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl
offline

2010-08-08 21:37
miałam chrapkę na taką konfiturę,dziękuje za przepis,teraz tylko zostało mi zerwać jarzębinę, 5 :))
Skomentuj
Oceń:
0
caroline1983

caroline1983
offline

2010-08-08 21:40
To jeszcze troszke musisz poczekać, tak do września-października bo wtedy dojrzewa jarzebina. Tą zrobiłam w ubiegłym roku :)
Skomentuj
Oceń:
0
Jojo

Jojo
offline

2010-08-09 08:58
Jeszcze nie jadlam konfitury z jarzebiny .. Zrobie w tym roku troszke na sprobowanie :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Kruchy placek gryczany Domowa konfitura z kiwi Mus jabłkowy wg FemmeFatale
Powidełka śliwkowe Domowa konserwa (mielonka) Marynowane pieczarki
Suszone pomidory w oliwie Sos boloński - do słoików Sałatka z cukinii
Diabelskie ogórki Ketchup z cukinii Ogórki kwaszone wg Krystyny
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane