paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Książka Kucharska: Morelowy zawrót głowy

Konfitura z moreli wg paulisia_elk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki\a i łatwa do przygotowania. Przyda się przy wypiekach

Konfitura z moreli wg paulisia_elk Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Konfitura z moreli wg paulisia_elk

 

  • 1,5 kg moreli
  • 500 g cukru żelującego 3:1

Sposób przygotowania:

Konfitura z moreli wg paulisia_elk
Szybki\a i łatwa do przygotowania. Przyda się przy wypiekach Morele myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Tak przygotowane owoce przekładamy do garnka, wlewamy odrobinę wody i smażmy owoce aż się rozpadną. Po tym czasie dodajemy cukier żelujący 3;1, dokładnie mieszamy i gotujemy 3 minuty. Gorąca konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków i pozostawiamy do ostygnięcia do góry dnem.
Konfitura z moreli wg paulisia_elk
Wybieramy ładne dojrzałe owoce, najlepiej miekkie
Konfitura z moreli wg paulisia_elk
Pestki usuwa sie bardzo łatwo gdy owoce są dojrzałe
Konfitura z moreli wg paulisia_elk
Woda sprawi że morele szybciej zaczną pękać
Konfitura z moreli wg paulisia_elk
dla cierpliwych owoce mozna obrac ze skórki