jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Konfitura z płatków dzikiej róży

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

doskonałe konfitury jako nadzienie do pączków

Konfitura z płatków dzikiej róży

Składniki:

Konfitura z płatków dzikiej róży

 

  • 50 dag płatków z dzikiej róży
  • 50 dag cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Konfitura z płatków dzikiej róży
Płatki umyć, odsączyć, przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać połową soku, odstawić na 15 minut. Wlać do płatków wodę, zagotować i na malutkim ogniu gotować 30-40 minut, do miękkości. Dodać cukier, resztę soku z cytryny, wymieszać, rozpuścić cukier na syrop, smażyć jeszcze po malutku 15 minut, stale mieszając, aż syrop zgęstnieje. Konfiturę przełożyć do słoiczków, zamknąć. Pasteryzować 5-7 minut.