zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Konfitura z truskawek i kwiatów bzu czarnego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smak wczesnego lata zamknięty w słoiczku.. Jest to przepis sezonowy czerwcowy, kiedy kwiaty bzu czarnego są dostępne. Już same truskawki pachną cudnie, a dodatek kwiatów bzu czanego pięknie współgra i podkreśla ich smak.

Konfitura z truskawek i kwiatów bzu czarnego

Składniki:

Konfitura z truskawek i kwiatów bzu czarnego

 

  • kwiaty czarnego bzu oskubane z 3 dużych baldachów
  • 1kg truskawek
  • 1/2 kg cukru

Sposób przygotowania:

Konfitura z truskawek i kwiatów bzu czarnego
Myjemy truskawki , trzeba je odszypułkować. Odsączamy na durszlaku. Dzielimy na mniejsze kawałeczki i wsypujemy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Kwiaty obieramy z łodyżek najlepiej za pomocą widelca tak by łatwo schodziły. Dorzucamy kwiatki bzu (bez łodyżek) i gotujemy razem około godziny. Schłodzamy wszystko i zostawiamy na noc. Na drugi dzień gotujemy często mieszając, aż konfitura zgęstnieje. Konfiturę nakładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut lub gorące zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystudzenia.