mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Książka Kucharska: Jesienne warzywa wprost ze słoika!

Konfitura z zielonych pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

ta pyszna konfitura pasuje zarówno do przekładania ciast, jak i do smarowania naleśników czy nadziewania rogalików;)

Konfitura z zielonych pomidorów

Składniki:

Konfitura z zielonych pomidorów

 

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z zielonych pomidorów
Pomidory pokroić w niewielką kostkę. Włożyć je do garnka z grubym dnem. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i trochę cukru. Gotować na niewielkim ogniu. Jak zmiękną (po około 2 godzinach), zrobią się już takiej bardziej żółte wtedy dodać nalezy resztę cukru. Zdjąć z ognia, aby odparowały. Kiedy ostygną znów pogotować około godzinki. Najlepiej przez 2 dni po jakiejś godzince, bo konfitura musi zgęstnieć przez odparowanie wody zawartej w pomidorach. Gotowy dżem nałożyć do wyparzonych suchych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem. Można zapasteryzować ok. 15 min. dla pewności, aby słoiki 'chyciły'.

Tagi:

pomidory