Strona główna Konfitury z jarzębiny..dodatek do mięs

Konfitury z jarzębiny..dodatek do mięs.

Przetwory « poprzedni | następny »
Pomoria offline

Kucharz
Przepisy: 11
Konfitury z jarzębiny..dodatek do mięs.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ta konfitura to dar natury...niezwykle smaczna i bogata w wit.C


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Konfitury z jarzębiny..dodatek do mięs. - SKŁADNIKI:

  • 1 kg jarzębiny
  • 1,5 kg cukru
  • 4 - 5 duże jabłka
  • szczypta kwasku cytrynowego ( na czubku noża)
  • 2 szklanki wody

Konfitury z jarzębiny..dodatek do mięs. - PRZYGOTOWANIE:

Ważne!
Jarzębinę zbierać z dala od ulic, bo taka nie będzie zdrowa..taka przy szosach zawiera całą tablicę Mendelejewa, więc należy się po nią wybrać na spacer...

Jarzębinę myjemy, obieramy z szypułek i wrzucamy na wrzątek...gotujemy 10-15 min.i odlewamy wodę...zalewamy świeżą wodą i gotujemy dalej dodając stopniowo cukier.
Nastepnie obieramy jabłuszka, kroimy w drobną kosteczkę albo trzemy na tarce na dużych oczkach...wkładamy je do jarzębiny, mieszamy i kiedy całość zawrze ostudzić i powtórzyć tę czynność 3 razy.

Gorące konfitury przekładamy do czyściutkich i wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce...
używamy ich do dań mięsnych..:-)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Konfitury z jarzębiny..dodatek do mięs. (strona 1 z 1)  
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2010-08-07 20:50
Na gorąco. Polecam zbieranie jarzębiny po pierwszych mrozach , albo po zebraniu zamrożenie w zamrażarce . Tak jak w innych owocach zmrożenie uwalnia cukry w owocach i jest ona o niebo lepsza .
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Dżem jagodowy na galaretce Sok z malin na zimę Marynowana szparagówka
Kolorowa sałatka z ogórków Słoikowa łopatka boczkowa Przecier z pomidorów
Kapusta kiszona w słoikach Moje dyniowe pikle Sałatka warzywna z cukinią na zimę
Puree z dyni na zimę Dżem z dyni z imbirem i cynamonem Dżem z dyni i jabłek

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane