Strona główna Konfitury z jarzębiny..dodatek do mięs

Konfitury z jarzębiny..dodatek do mięs.

Przetwory « poprzedni | następny »
Pomoria - Przepis na: Konfitury z jarzębiny..dodatek do mięs. offline

Kucharz
Przepisy: 11
Konfitury z jarzębiny..dodatek do mięs.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ta konfitura to dar natury...niezwykle smaczna i bogata w wit.C


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Konfitury z jarzębiny..dodatek do mięs. - SKŁADNIKI:

  • 1 kg jarzębiny
  • 1,5 kg cukru
  • 4 - 5 duże jabłka
  • szczypta kwasku cytrynowego ( na czubku noża)
  • 2 szklanki wody

Konfitury z jarzębiny..dodatek do mięs. - PRZYGOTOWANIE:

Ważne!
Jarzębinę zbierać z dala od ulic, bo taka nie będzie zdrowa..taka przy szosach zawiera całą tablicę Mendelejewa, więc należy się po nią wybrać na spacer...

Jarzębinę myjemy, obieramy z szypułek i wrzucamy na wrzątek...gotujemy 10-15 min.i odlewamy wodę...zalewamy świeżą wodą i gotujemy dalej dodając stopniowo cukier.
Nastepnie obieramy jabłuszka, kroimy w drobną kosteczkę albo trzemy na tarce na dużych oczkach...wkładamy je do jarzębiny, mieszamy i kiedy całość zawrze ostudzić i powtórzyć tę czynność 3 razy.

Gorące konfitury przekładamy do czyściutkich i wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce...
używamy ich do dań mięsnych..:-)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Konfitury z jarzębiny..dodatek do mięs. (strona 1 z 1)  
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2010-08-07 20:50
Na gorąco. Polecam zbieranie jarzębiny po pierwszych mrozach , albo po zebraniu zamrożenie w zamrażarce . Tak jak w innych owocach zmrożenie uwalnia cukry w owocach i jest ona o niebo lepsza .
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Marmolada winogron i jabłko Marmolada jabłko z miętą Marynowane buraczki
Dżem jarzębinowo-jabłkowy Przecier pomidorowy Nutella śliwkowa
Biała kapusta z burakami Marynowane grzybki Podgrzybek marynowany z cebulką i marchewką
Konfitura z dyni z ananasem Sos słodko-kwaśny z cukinią Zimowe leczo do słoików

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane