Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Konfitury z jarzębiny na miodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu

Konfitury z jarzębiny na miodzie

Składniki:

Konfitury z jarzębiny na miodzie

 

  • 1 kg jarzębiny (zebranej po pierwszych przymrozkach),
  • 1 kg miodu,

Sposób przygotowania:

Konfitury z jarzębiny na miodzie
Jarzębinę umyć, osuszyć i oddzielić od gałązek. W rondlu o grubym dnie rozgrzać miód. Dodać owoce jarzębiny. Gotować na bardzo wolnym ogniu przez 30 min. W czasie gotowania konfitury nie mieszać, a tylko od czasu do czasu wstrząsać rondlem. Konfiturę pozostawić w chłodnym miejscu do następnego dnia. Na drugi dzień konfiturę ponownie gotować na wolnym ogniu do momentu, aż owoce jarzębiny staną się szkliste. Owoce muszą pozostać w całości. Nie wolno dopuścić do ich rozgotowania. Gotowe konfitury przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować 10 min. ( nie koniecznie).