Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Konfitury z nektarynek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Konfitury z nektarynek

Składniki:

Konfitury z nektarynek

 

  • 1 kg nektarynek, najlepiej nie do końca dojrzałych,
  • 1,5 kg cukru,
  • 5 goździków,
  • drobno starta skórka cytrynowa.

 

Sposób przygotowania:

Konfitury z nektarynek
Przygotowanie: nektarynki myjemy, po czym nieco nacinamy i wkładamy do wrzącej wody na ok. pół mi- nuty. Po wyjęciu z wrzącej wody, płuczemy je pod bieżącą i delikatnie obieramy ze skórki. Przekrajamy na połówki i usuwamy pestki. W garnku zagotowuje- my na zalewę 2 szklanki wody z połową przygotowa- nego cukru. Po rozpuszczeniu się cukru, w garnku umieszczamy owoce, zagotowujemy, usuwamy po- wstałą pianę i odstawiamy do drugiego dnia. Wówczas z powstałego syropu wyjmujemy owoce dodając pozo- stały cukier. Syrop zagotowujemy, wkładamy do niego nektarynki, a do smaku dodajemy startą skórkę cytry- nową. Całość gotujemy przez 7 minut na małym ogniu, bez mieszania, co jakiś czas lekko potrząsając garn- kiem, po czym odstawiamy na 5 godzin. Następnie po- nownie gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, do- prowadzając do wrzenia, potrząsając. Gotujemy dotąd, dopóki owoce staną się szkliste. Gorące nektarynki przekładamy do słoiczków, od razu zamykając i stawiając do góry nogami, przykrywając ręcznikiem do wystygnięcia.