Koniak - rodzaje koniaku

W zależności od liczby lat starzenia, rozróżniamy kilka rodzajów koniaku.

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Koniak - rodzaje koniaku
Wyrafinowany smak, pełny aromat oraz ponad dwustuletnia historia to cechy charakteryzujące francuski koniak Otard. W zależności od liczby lat przechowywania, rozróżnia się kilka jego rodzajów, a im starszy trunek tym cenniejszy i szlachetniejszy.

Koniak VS (Very Special) to delikatna mieszanka winogron z najlepszych obszarów upraw, charakteryzująca się minimum 3 – letnim okresem starzenie. Ma delikatny i zrównoważony smak, z wyczuwalnym aromatem kwiatu winogron.

Koniak VSOP (Very Superior Old Pale) to najpopularniejszy z rodziny koniaków z minimum 5 - letnim okresem starzenia, charakteryzuje się złocistą barwą. W subtelnej nucie smakowej najintensywniej wyczuwalny jest kwiecisty bukiet, wzbogacony aromatem wanilii, korzeni i tytoniu. Marka Otard VSOP od 2006 roku związała swe działania z golfem. Od tego czasu ten wyśmienity trunek towarzyszy golfistom na wielu prestiżowych turniejach organizowanych w całej Polsce i wspiera tym samym rozwój tej dyscypliny w naszym kraju.

Koniak Napoleon, Koniak XO (Extra Old) to grupa najwytworniejszych trunków, których okres starzenia nie może być krótszy niż 7 lat. Cechuje je złożony, doskonale owocowy smak z wyczuwalną kwiatową nutą.

Koniak 1795 Extra to wyjątkowy trunek stworzony specjalnie z okazji 200. rocznicy powstania koniaku Otard. Zestawiony z rzadkich, także 50-letnich eaux-de-vie, które dojrzewały w piwnicach "Paradis" w Château de Cognac. Jego smak wyróżnia się niezwykłą długością i subtelnością aromatu. Oczarowuje nas swym, bogatym bukietem suszonych owoców i wyprawionej skóry z lekką nutą banana. Ma charakterystyczny tylko dla prawdziwie starych koniaków, złoto - rubinowy kolor.