Strona główna Koniak - rodzaje koniaku

Koniak - rodzaje koniaku

hgg - Porady kulinarne: Koniak - rodzaje koniaku offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 1841
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Koniak - rodzaje koniaku
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 1

W zależności od liczby lat starzenia, rozróżniamy kilka rodzajów koniaku.


Wyrafinowany smak, pełny aromat oraz ponad dwustuletnia historia to cechy charakteryzujące francuski koniak Otard. W zależności od liczby lat przechowywania, rozróżnia się kilka jego rodzajów, a im starszy trunek tym cenniejszy i szlachetniejszy.

Koniak VS (Very Special) to delikatna mieszanka winogron z najlepszych obszarów upraw, charakteryzująca się minimum 3 – letnim okresem starzenie. Ma delikatny i zrównoważony smak, z wyczuwalnym aromatem kwiatu winogron.

Koniak VSOP (Very Superior Old Pale) to najpopularniejszy z rodziny koniaków z minimum 5 - letnim okresem starzenia, charakteryzuje się złocistą barwą. W subtelnej nucie smakowej najintensywniej wyczuwalny jest kwiecisty bukiet, wzbogacony aromatem wanilii, korzeni i tytoniu. Marka Otard VSOP od 2006 roku związała swe działania z golfem. Od tego czasu ten wyśmienity trunek towarzyszy golfistom na wielu prestiżowych turniejach organizowanych w całej Polsce i wspiera tym samym rozwój tej dyscypliny w naszym kraju.

Koniak Napoleon, Koniak XO (Extra Old) to grupa najwytworniejszych trunków, których okres starzenia nie może być krótszy niż 7 lat. Cechuje je złożony, doskonale owocowy smak z wyczuwalną kwiatową nutą.

Koniak 1795 Extra to wyjątkowy trunek stworzony specjalnie z okazji 200. rocznicy powstania koniaku Otard. Zestawiony z rzadkich, także 50-letnich eaux-de-vie, które dojrzewały w piwnicach "Paradis" w Château de Cognac. Jego smak wyróżnia się niezwykłą długością i subtelnością aromatu. Oczarowuje nas swym, bogatym bukietem suszonych owoców i wyprawionej skóry z lekką nutą banana. Ma charakterystyczny tylko dla prawdziwie starych koniaków, złoto - rubinowy kolor.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Koniak - rodzaje koniaku  
jarek-energy

jarek-energy
offline

2008-11-10 14:59
ja lubie poczciwego Hennesey'a
Skomentuj
Oceń:
0

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane