Konkurs - Matjas na widelcu!

  • 3

Klasyka tradycji i kwintesencja nowoczesności – w każdej z tych ról Matjas spisuje się doskonale! Weź udział w konkursie Lisner - pokaż swój pomysł na Matjasa i wygraj robot kuchenny Bosch!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Konkurs - Matjas na widelcu!
fot. Lisner
Najlepsze z najlepszych

Filety śledziowe a'la Matjas Lisner produkowane są z ryb poławianych w Morzu Północnym i Morzu Norweskim. Charakteryzują się one niezwykle delikatną strukturą mięsa, które poddano naturalnego procesowi dojrzewania. W efekcie Matjasy mają niezwykle łagodny smak i po prostu rozpływają się w ustach.

Pokaż swój pomysł na Matjasa i wygraj!

Zachęcamy Was do eksperymentowania w kuchni z Matjasami Lisner i do wzięcia udziału w konkursie na matjasnawidelcu.pl Do wygrania doskonałe roboty kuchenne Bosch o wartości powyżej 1000 złotych!

http://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/22/img7doXYu.jpg

Matjasy doskonale sprawdzają się ze jako samodzielne danie, przekąska czy składnik wyrafinowanej potrawy od tradycyjnej sałatki po nowoczesną, oryginalną kompozycję smakową. Matjasy są idealną bazą i zaproszeniem do eksperymentów kulinarnych – na przykład łączenia z białym serem, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Ciekawie smakują także z dodatkiem cynamonu. A jest jeszcze wiele do odkrycia!

Śledzie jesienne z grzybami

                    http://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/21/imgKpQ0td.jpg

Składniki:

- 1 opakowanie Lister filety śledziowe a'la Matjas 220g
- 1 duża cebula
- 1 szklanka pokrjonych w plastry pieczarek lub innych grzybów (np. podgrzybków)
- 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- (opcjonalnie) łyżka posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia (ok. 100 ml)

Sposób przygotowania:

Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie przez około godzinę i pokroić na duże kawałki. Cebulę pokroić w krążki i zeszklić na oleju. Pieczarki lub grzyby pokroić na cienkie plasterki i dodać do zeszklonej cebuli. Dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Po wystudzeniu (to ważne – gorące dodatki mogą wpłynąć negatywnie na strukturę śledzia) wymieszać z pokrojonymi śledziami i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem całość można posypać posiekaną natką pietruszki.

Matjasy z warzywami i zołami prowansalskimi

http://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/21/imgH2mxev.jpg

Składniki:

- 1 opakowanie Lisner filety śledziowe a'la Matjas 220g
- 1 duża czerwona papryka
- 4 średnie ogórki kiszone
- 3 małe cebule
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- zioła prowansalskie

Spsoób przygotwania:

Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie przez około godzinę, pokroić w duże kawałki i skropić sokiem z cytryny. Cebule sparzyć we wrzątku i pokroić w krążki. Paprykę i ogórki pokroić lub plasterki. W niezbyt głębokim naczyniu układać warstwy śledzia oraz warzyw, każdą warstwę posypując ziołami prowansalskimi. Schłodzić w lodówce, a przed podaniem skropić oliwą z oliwek.  Podawać z ulubionym pieczywem.

Więcej inspiracji znajdziecie na stronie matjasnawidelcu.pl

http://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/22/imgXvHP4c.jpg

                 http://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/22/imgK5kjRP.jpg