Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Konserwa wieprzowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Doskonała na piknik

Konserwa wieprzowa

Składniki:

Konserwa wieprzowa

  • 2,5 kg wieprzowiny (łopatka),
  • 30 dag słoniny,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 6 ząbków czosnku,
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Konserwa wieprzowa
Mięso i słoninę zmielić w maszynce do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać wraz z pozostałymi przyprawami do zmielonego mięsa i słoniny. Składniki dokładnie wymieszać. Wlać 100 ml wody. Ponownie wymieszać. Masą napełnić uprzednio umyte i wyparzone słoiki, zwracając uwagę aby od góry słoika zachowane zostało 2 cm wolnego miejsca. Pasteryzować 1 godz. pozostawić na 24 godziny i znowu pasteryzować 1 godz. Tak przygotowana konserwa ma trwałość ok 6 miesięcy. Gdybyśmy chcieli przechowywać ją dłużej, to konserwę należy po 48 godzinach pasteryzować po raz trzeci 45 minut.

Zobacz film: Francuskie bistro w Polsce - z wizytą w Le Bistro Rozbrat

Tagi:

konserwa