Konserwa wieprzowa

Wieprzowina « poprzedni | następny »
Bahus - Przepis na: Konserwa wieprzowa offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 624
Konserwa wieprzowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Doskonała na piknik


trudność: łatwe
czas:

Konserwa wieprzowa - SKŁADNIKI:

  • 2,5 kg wieprzowiny (łopatka),
  • 30 dag słoniny,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 6 ząbków czosnku,
  • pieprz i sól do smaku.

Konserwa wieprzowa - PRZYGOTOWANIE:

Mięso i słoninę zmielić w maszynce do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać wraz z pozostałymi przyprawami do zmielonego mięsa i słoniny. Składniki dokładnie wymieszać. Wlać 100 ml wody. Ponownie wymieszać. Masą napełnić uprzednio umyte i wyparzone słoiki, zwracając uwagę aby od góry słoika zachowane zostało 2 cm wolnego miejsca. Pasteryzować 1 godz. pozostawić na 24 godziny i znowu pasteryzować 1 godz. Tak przygotowana konserwa ma trwałość ok 6 miesięcy. Gdybyśmy chcieli przechowywać ją dłużej, to konserwę należy po 48 godzinach pasteryzować po raz trzeci 45 minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Konserwa wieprzowa (strona 1 z 1)  
yola

yola
offline

2008-12-15 08:13
Często robię tę mielonkę.Wolimy ją do kanapek niż wędliny dostępne w sklepach.
Skomentuj
Oceń:
0
Bahus

Bahus
offline

2008-12-21 00:40
Bo jest o wiele lepsza niż w sklepie
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wieprzowina
Conchiglioni z łopatką pod beszamelem Szynka długo marynowana Polędwiczka z czosnkowym sosem i ziemniaczkami
Schab w panierce z semoliną Kotlety z mielonego z ryżem + sos grzybowy Żeberka duszone w kapuście
Pulpeciki z bazylią Karczek pieczony marynowany z pieprzem cytrynowym Karczek pieczony w winie
Zapiekany schabowy Klopsy z kapustą w środku Gulasz z kluseczkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane