Konserwa wieprzowa

Wieprzowina « poprzedni | następny »
Bahus - Przepis na: Konserwa wieprzowa offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 624
Konserwa wieprzowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Doskonała na piknik


trudność: łatwe
czas:

Konserwa wieprzowa - SKŁADNIKI:

  • 2,5 kg wieprzowiny (łopatka),
  • 30 dag słoniny,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 6 ząbków czosnku,
  • pieprz i sól do smaku.

Konserwa wieprzowa - PRZYGOTOWANIE:

Mięso i słoninę zmielić w maszynce do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać wraz z pozostałymi przyprawami do zmielonego mięsa i słoniny. Składniki dokładnie wymieszać. Wlać 100 ml wody. Ponownie wymieszać. Masą napełnić uprzednio umyte i wyparzone słoiki, zwracając uwagę aby od góry słoika zachowane zostało 2 cm wolnego miejsca. Pasteryzować 1 godz. pozostawić na 24 godziny i znowu pasteryzować 1 godz. Tak przygotowana konserwa ma trwałość ok 6 miesięcy. Gdybyśmy chcieli przechowywać ją dłużej, to konserwę należy po 48 godzinach pasteryzować po raz trzeci 45 minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Konserwa wieprzowa (strona 1 z 1)  
yola

yola
offline

2008-12-15 08:13
Często robię tę mielonkę.Wolimy ją do kanapek niż wędliny dostępne w sklepach.
Skomentuj
Oceń:
0
Bahus

Bahus
offline

2008-12-21 00:40
Bo jest o wiele lepsza niż w sklepie
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wieprzowina
Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem Kotlety mielone z suszonymi pomidorami Roladki schabowe nadziewane
Pieczeń w chlebie schowana Szynka peklowana z szynkowara Duszona karkówka
Wieprzowina z jesiennymi warzywami w adżice Schab pieczony do kanapek Schab pod jarmużową pierzynką
Kotleciki mielone z dynią i czerwoną cebulą Gulasz z suszonymi śliwkami i pomidorami Kotleciki mielone z ziołami prowansalskimi

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane