Konserwa wieprzowa

Wieprzowina « poprzedni | następny »
Bahus offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 624
Konserwa wieprzowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Doskonała na piknik


trudność: łatwe
czas:

Konserwa wieprzowa - SKŁADNIKI:

  • 2,5 kg wieprzowiny (łopatka),
  • 30 dag słoniny,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 6 ząbków czosnku,
  • pieprz i sól do smaku.

Konserwa wieprzowa - PRZYGOTOWANIE:

Mięso i słoninę zmielić w maszynce do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać wraz z pozostałymi przyprawami do zmielonego mięsa i słoniny. Składniki dokładnie wymieszać. Wlać 100 ml wody. Ponownie wymieszać. Masą napełnić uprzednio umyte i wyparzone słoiki, zwracając uwagę aby od góry słoika zachowane zostało 2 cm wolnego miejsca. Pasteryzować 1 godz. pozostawić na 24 godziny i znowu pasteryzować 1 godz. Tak przygotowana konserwa ma trwałość ok 6 miesięcy. Gdybyśmy chcieli przechowywać ją dłużej, to konserwę należy po 48 godzinach pasteryzować po raz trzeci 45 minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Konserwa wieprzowa (strona 1 z 1)  
yola

yola
offline

2008-12-15 08:13
Często robię tę mielonkę.Wolimy ją do kanapek niż wędliny dostępne w sklepach.
Skomentuj
Oceń:
0
Bahus

Bahus
offline

2008-12-21 00:40
Bo jest o wiele lepsza niż w sklepie
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wieprzowina
Kotlety mielone nadziane kalafiorem Świąteczna rolada z boczku Łopatka duszona Eli z wędzoną papryką
Mielona pieczeń wieprzowa z pieczoną dynią Kotleciki z kaszą kuskus i kapustą Naleśniki z mięsem i warzywami
Ananasowe żeberka na pikantnie Szaszłyki wieprzowe  Schab nadziewany morelą
"Kiszone" mielone Pieczona szynka z rozmarynem Paczuszki z szynką i suszonymi pomidorami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane