BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Konserwowe ogórki na zimę

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam bardzo smaczne i kruche ogórki na zimę. Ogórki z przepisu który znalazłam w starym zeszycie mojej mamy.

Konserwowe ogórki na zimę

Składniki:

Konserwowe ogórki na zimę

 

  • Zalewa;
  • woda 5 szkl,
  • ocet 10% 1 szkl,
  • sól płaska łyżka,
  • cukier 5 łyżek,

 

Sposób przygotowania:

Konserwowe ogórki na zimę
Ogórki po dokładnym umyciu zalać zimną wodą na 20 minut.

Do dobrze wyparzonych umytych słoików włożyć koper, ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu,korzeń chrzanu, liść laurowy, gorczyce oraz ząbki czosnku.

Ogórki wyjąc z wody odsączyć na sicie a następnie ułożyć w słoiku.

Zalać letnią zalewą.

Słoiki dobrze zakręcić i pasteryzować.

Pasteryzować od chwili zagotowania 4 -5 minut.

Wyjąć obrucic do góry dnem i odstawić do wystygnięcia;

zalewa;

Składniki na zalewę zagotować.