SUPERPRZEPIS

Koper włoski faszerowany ryżem z warzywami

  • 2
  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Koper włoski faszerowany ryżem z warzywami Więcej zdjęć (5)

Koper włoski faszerowany ryżem z soczewicą oraz suszonymi pomidorami i papryką to dzisiejsza propozycja na obiad.

Składniki:

Koper włoski faszerowany ryżem z warzywami

 

  • 1 większy lub 2 mniejsze kopry włoskie
  • 100 g ryżu
  • 1 łyżka czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka suszonych płatków pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonych płatków papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Koper włoski faszerowany ryżem z warzywami
Do rondla wsypujemy ryż, dodajemy soczewicę, płatki suszonych pomidorów i papryki, solimy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ryżu, wyłączamy grzanie i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem.

Koper włoski przekrawamy na pół (jeżeli jest duży można śmiało na 3 części), przekładamy do osolonej wody i gotujemy około 7 minut, wyciągamy. Koper włoski nadziewamy uzyskanym farszem, układamy w naczyniu do zapiekania i zapiekamy 10 minut w 200 stopniach.

(można przed zapieczeniem całość posypać tartym serem) 
Koper włoski faszerowany ryżem z warzywami
ryż gotujemy z pomidorami papryką i soczewicą
Koper włoski faszerowany ryżem z warzywami
koper włoski przekrawamy wg uznania na 2-3 części
Koper włoski faszerowany ryżem z warzywami
koper włoski gotujemy kilka chwil w osolonej wodzie
Koper włoski faszerowany ryżem z warzywami
koper włoski nadziewamy uzyskanym farszem i zapiekamy

Tagi:

ryż soczewica