cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Koper włoski z mozzarellą w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna zapiekanka warzywna, którą można podać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie

Koper włoski z mozzarellą w pomidorach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Koper włoski z mozzarellą w pomidorach

 

  • 3-4 porcje/
  • 4 bulwy kopru włoskiego
  • 350 g pomidorów w zalewie
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 250 g mozzarelli
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Koper włoski z mozzarellą w pomidorach
Koper obrać, usunąć stwardniałe części. Przekroić na ćwiartki i ugotować w dużej ilości osolonej wody /ok.10 min/. Przełożyć na sitko do odsączenia i przestudzenia. Rozgrzać oliwę , dodać pomidory /pokrojone/ wraz z zalewą, listki laurowe, doprawić solą, pieprzem i gotować ok.5 -6 min /wyjąć listki/. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Mozzarellę pokruszyć na drobne kawałki. Układać warstwami : ugotowany koper , sos pomidorowy, mozzarellę , posypać startym parmezanem i suszonym koperkiem. Warstwę końcową powinien stanowić sos,mozzarella i starty parmezan.Ułożyć kawałeczki masła. Przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st.C na ok.20 min. Wierzch powinien być lekko przyrumieniony. Podawać z pieczywem.
Koper włoski z mozzarellą w pomidorach
Obrany koper pokroić i ugotować w osolonej wodzie.
Koper włoski z mozzarellą w pomidorach
Pomidory wraz zalewą przelać połączyć z oliwą dodać liść laurowy i podgotować 5-6 min.
Koper włoski z mozzarellą w pomidorach
Naczynie nasmarować masłem i układać warstwami wszystkie składniki.
Koper włoski z mozzarellą w pomidorach
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 st C ok 20 minut.