cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Koper włoski z szynką pod beszamelem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Koper włoski czyli fenkuł /lub finoccho/ to pyszny składnik zapiekanek.

Koper włoski z szynką pod beszamelem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Koper włoski z szynką pod beszamelem

 

  • 2-3 bulwy kopru włoskiego
  • 500 ml sosu beszamelowego
  • 100 g szynki gotowanej w cienkich plastrach
  • 2 łyżki startego parmezanu/lub innego sera/
  • 1 łyżeczka nasion kopru
  • świeży lub suszony koperek /do smaku/

 

  • oliwa do posmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

Koper włoski z szynką pod beszamelem
-Koper włoski /fenkuł / obrać, przekroić na 4 części i podgotować al dente /najlepiej na parze/. -Foremkę do zapiekania wysmarować oliwą. -Do sosu beszamelowego dodać świeży ,zielony lub suszony koperek/ do smaku/. -Ugotowany koper pokroić, lekko posolić /jeśli wcześniej nie był przyprawiony/ -Dno naczynia do zapiekania pokryć cienką warstwa sosu, ułożyć połowę kopru. -Koper przykryć warstwą szynki, następnie ułożyć pozostałe warzywo i zalać sosem beszamelowym. -Wierzch posypać startm serem, nasionami kopru i wstawić do gorącego piekarnika /180 st.C/ na ok.25 min. -Kiedy wierzch zarumieni się zapiekanka jest gotowa. Podawać z pieczywem jako samodzielnie danie.
Koper włoski z szynką pod beszamelem
Koper ugotować na parze wystudzić i pokroić.
Koper włoski z szynką pod beszamelem
Do dania można użyć gotowego sosu lub przygotować samodzielnie.
Koper włoski z szynką pod beszamelem
Ugotowany koper ułozyć w naczyniu do zapiekania przykryć warstwą szynki a na wierzchu ułożyć ponownie koper i zalać sosem.
Koper włoski z szynką pod beszamelem
Wierzch posypać startym serem i wstawić do goracego piekarnika na ok 25 min.