Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Koperkowa kasza jęczmienna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wszelkiego rodzaju kasze gotuję obsmażając je wcześniej na maśle( lub tłuszczu wytopionym z boczku ) , a potem prużąc w bulionie lub wywarze warzywnym . Żeby polepszyć smak kaszy dodaję czasem do niej zioła, grzyby suszone, podsmażone pieczarki.

Koperkowa kasza jęczmienna

Składniki:

Koperkowa kasza jęczmienna

 

  • 10 dag kaszy jęczmiennej ( wiejskiej )
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego( może być z kostki )
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki usiekanego koperku

 

Sposób przygotowania:

Koperkowa kasza jęczmienna
Kaszą zalać zimną wodą i ,, wyprać by usunąć mączny nalot . Odcedzić. Powtórzyć proces płukania kilka razy. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło i wsypać na nie odcedzoną kaszę. Chwilę smażyć mieszając. Dodać koper. Zalać bulionem . Gotować ok. 25 minut aż kasza wchłonie bulion. Zostawić pod przykryciem na 10 minut. Można podać jako dodatek do II Dania lub ze zsiadłym mlekiem jako samodzielne danie ( kraszę wtedy dodatkowo rumianymi skwarkami wytopionymi z chudego boczku).