Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Koperkowa terrina

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kremowe wnętrze z dodatkiem orzeźwiającego koperku, a na wierzchu soczysty, wędzony łosoś. Tę przystawkę możesz zaserwować nawet na uroczystym przyjęciu.

Koperkowa terrina

Składniki:

Koperkowa terrina

 

  • 30 dag wędzonego łososia w plastrach
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 500 ml śmietanki 30-proc.
  • 4 łyżeczki chrzanu
  • sok z 1/2 cytryny
  • pół pęczka koperku
  • koper i cytryna do dekoracji
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Koperkowa terrina
1. Małe miseczki wyłóż plastrami łososia. Koper umyj, osusz i drobno posiekaj. Żelatynę zalej 100 ml śmietanki i odstaw. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzej, aby się rozpuściła.

2. Pozostałą śmietankę ubij ze szczyptą soli i wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną, chrzanem i koperkiem. Dopraw do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny.

3. Masę śmietanową wyłóż na łososia w miseczkach i odstaw na godzinę do lodówki.

4. Gotowe terrinki wyjmij delikatnie z miseczek i udekoruj gałązkami kopru.

Tagi:

przystawki