Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Koperkowa zupa pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszna domowa pomidorowa, która idealnie nadaje się również na lekki dietetyczny obiad. U nas podawana bez zabielania jednak i zabielić ją można....

Koperkowa zupa pomidorowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Koperkowa zupa pomidorowa

 

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 150 g polędwiczki drobiowej
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 puszka pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • makaron – do podania

 

Sposób przygotowania:

Koperkowa zupa pomidorowa
Skrzydełka i polędwiczkę przekładamy do garnka, zalewamy około 2 l wody, solimy i gotujemy lekki wywar. Pietruszkę i marchewkę obieramy, ścieramy na tarce do jarzyn na małych oczkach. Koperek siekamy. Z wywaru ściągamy szumowinę, dodajemy marchewkę i pietruszkę – gotujemy 15 minut. Dodajemy zblendowane pomidory z puszki oraz koperek. Doprawiamy do smaku pieprzem i papryka. Gotujemy przez 10 minut. Zupę podajemy z makaronem.
Koperkowa zupa pomidorowa
na skrzydełkach i polędwiczce gotujemy wywar
Koperkowa zupa pomidorowa
do wywaru dodajemy starte warzywka - marchew i pietruszkę
Koperkowa zupa pomidorowa
następnie dodajemy zblendowane pomidory z puszki
Koperkowa zupa pomidorowa
następnie dodajemy siekany koperek i doprawiamy do smaku