Koperkowe mielone z sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W domu rodzinnym zawsze były wyłącznie tradycyjne mielone, teraz urozmaicam je na różne sposoby, by się nie znudziły.

Koperkowe mielone z sezamem

Składniki:

Koperkowe mielone z sezamem

 

  • 200 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka z brzuszkiem bułki tartej
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Koperkowe mielone z sezamem
Mięso mielone umieszczamy w misce, dodajemy jajko, bułkę tartą, koperek i sezam, zagniatamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ponownie zagniatamy.

Przyprawione mięso dzielimy na 4 części i formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju (na wolnym ogniu) z obu stron na złoty kolor.

Podajemy z ziemniakami i surówką.