Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Koperkowo-rozmarynowa pieczeń ze szczypiorkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pieczeń w letnim wydaniu-mocno aromatyczna od ziół zebranych z przydomowego ogródka.Koperek, skarmelizowany szczypiorek oraz rozmaryn tworzą harmonijną całość.

Koperkowo-rozmarynowa pieczeń ze szczypiorkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Koperkowo-rozmarynowa pieczeń ze szczypiorkiem

 

  • 1,5 kg mielonego mięsa (karkówka + łopatka wieprzowa)
  • · 3 jajka
  • · 2 bułki namoczone w mleku i odciśnięte z nadmiaru płynu
  • · 2 duże pęczki szczypiorku
  • · 2 duże pęczki koperku
  • · garść igiełek rozmarynu
  • · sól
  • · pieprz
  • · olej rzepakowy do smażenia i posmarowania wierzchu pieczeni
  • · 3 łyżki oleju rzepakowego do mięsnego farszu
  • · świeży rozmaryn na wierzch do dekoracji

Sposób przygotowania:

Koperkowo-rozmarynowa pieczeń ze szczypiorkiem
Mięso łączymy z bułkami, drobno posiekanym rozmarynem i koperkiem, jajkami oraz olejem. Szczypiorek smażymy na oleju, skramelizowany dodajemy do mięsnej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy. Przekłądamy do 2 keksówek. Wierzch wygładzamy olejem i ozdabiamy gałązkami rozmarynu. Pieczemy ok. 1 godzinę, 180 stopni,termoobieg. Smacznego!
Koperkowo-rozmarynowa pieczeń ze szczypiorkiem
Etap 1 Koperkowo-rozmarynowa pieczeń ze smażonym szczyp. - przygotowanie składników
Koperkowo-rozmarynowa pieczeń ze szczypiorkiem
Etap 2 Koperkowo-rozmarynowa pieczeń ze smażonym szczyp. - wyrabianie masy mięsnej
Koperkowo-rozmarynowa pieczeń ze szczypiorkiem
Etap 3 Koperkowo-rozmarynowa pieczeń ze smażonym szczyp. - masę mięsną przekładamy do keksówek
Koperkowo-rozmarynowa pieczeń ze szczypiorkiem
Etap 4 Koperkowo-rozmarynowa pieczeń ze smażonym szczyp. - gotowa pieczeń