Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Koperkowy ryż na bulionie :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Doskonały dodatek do II dań .

  Koperkowy ryż na bulionie :

Składniki:

Koperkowy ryż na bulionie :

 

  • 20 dag suchego ryżu parabolicznego ( 2 torebki)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • szczypta kurkumy
  • 2,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki pokrojonego koperku

 

Sposób przygotowania:

Koperkowy ryż na bulionie :
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z olejem . Wsypać ryż .Smażyć chwilę mieszając tak by ziarna się pokryły tłuszczem i lekko zeszkliły. Zalać wodą .Dodać koper , kostkę bulionową i kurkumę . Gotować na małym gazie pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę , będzie miękki i sypki. Odstawić na 15 minut zawinięty w koc .

Tagi:

koperkowy ryż