Gabas

Gabas

Kucharz
[Przepisów: 15]

Koperty drożdżowe nadziewane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dobre na zimno i na ciepło-nadzienia można zmieniać według uznania.

Koperty drożdżowe nadziewane

Składniki:

Koperty drożdżowe nadziewane

 

Sposób przygotowania:

Koperty drożdżowe nadziewane
Ciasto:drożdże,cukier i część mleka(letnie)i 2-3łyżki mąki-mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do mleka dodajemy jajka i miksujemy. Do wgłębienia w mące wlewamy rozczyn i płynne składniki bez masła posypujemy ziołami i przyprawami i zarabiamy ciasto.Pod koniec dodajemy tłuszcz i wyrabiamy na jednolitą masę,aż zacznie odstawać od dłoni i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(nakryć ściereczką,żeby nie obeschło) Przygotowanie nadzienia: cebulę,pieczarki i szynkę przesmażamy.Po ściągnięciu z ognia dosypujemy przyprawy i tarty ser.Gdy zamieszamy składniki skleją się serem i utworzą jednolitą masę. Przygotowanie do pieczenia: ciasto podzielić na kilka mniejszych części i rozwałkować na stolnicy na jak najcieńszą grubość gdyż w trakcie krojenia będzie się i tak ściągało i rosło.Rozwałkowane ciasto kroimy nożem lub radełkiem na kwadraty o boku ok.5cm.Na każdy kładziemy trochę farszu i składamy naprzeciwległe rogi do siebie sklejając w koperty.Tak przygotowane układamy na blasze posypanej mąką,smarujemy rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka i pieczemy w temperaturze 160-170 aż będą złociste.SMACZNEGO!