BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Koperty serowo-orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasteczka , nadziewane serową masą z dodatkiem rodzynek i orzechów włoskich .Podane z kawą , smakują wybornie .

Koperty serowo-orzechowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Koperty serowo-orzechowe

 

Sposób przygotowania:

Koperty serowo-orzechowe
Zagniatamy ciasto z podanych składników . Formujemy kulę , robimy palcami dziurki . Wkładamy ciasto do miski , którą przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce . Ser rozgniatamy widelcem , dodajemy cukier , 1 całe jajo , skórkę startą na tarce , ucieramy . Masa będzie rzadka . Gdy w cieście wypelnią sie dziurki po palcach , znaczy że ciasto jest gotowe . Wałkujemy je na grubość około 0,5 cm , wykrawamy kwadraty o dowolnych wymiarach . Nadziewamy każdy farszem , posypujemy paroma rodzynkami , kładziemy polowkę orzecha . Zlepiamy na kształt koperty , pieczemy w 180 C przez 20-25 minut , aż koperty będą złote . Pozypujemy ostudzone cukrem pudrem .
Koperty serowo-orzechowe
W cieście musimy porobić dziurki palcami . Jak znikną , ciasto jest już dobre do pieczenia .
Koperty serowo-orzechowe
Na kwadraty , wycięte z ciasta , nakładamy po trochu masy z sera .
Koperty serowo-orzechowe
Na ser kładziemy parę rodzynek oraz połówkę orzecha włoskiego , będzie w ciastku fajnie chrupiący .
Koperty serowo-orzechowe
Kwadraty zlepiamy na kształt koperty . Pieczemy ciastka w piekarniku na złoto .