ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Kopiec duszonek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Młode warzywa ze swojską kiełbasą podduszoną na winie.

Kopiec duszonek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopiec duszonek

 

  • 2 laski kiełbasy wędzonej (u mnie swojska z dzika)
  • 1,5 kg młodych ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 białe cebule
  • 4 łodygi zielonej cebuli
  • główka młodej kapusty (średnia)
  • 1/2 szklanki (ok 110ml) wina czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego tymianku
  • 1 łodyżka rozmarynu
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kopiec duszonek
Ziemniaki myję, wkładam do garnka i zagotowuję. Odcedzam. Kapustę wrzucam do wrzątku na 5 minut aby oczyścić ją dokładnie. Kiełbasę podsmażam na suchej patelni a gdy wytopi się trochę tłuszczu dolewam wino. Przykrywam i duszę 5-10 minut. Odparowuję. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, sparzoną kapustę, poszatkowaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Duszę około 1 godziny. Po tym czasie dodaje pokrojoną zieloną cebulę, tymianek i posiekane igiełki rozmarynu. Duszę jeszcze 20 minut. Przyprawiam solą, pieprzem i papryką słodką. Smacznego
Kopiec duszonek
Ziemniaki lekko podgotowane ale nadal twarde
Kopiec duszonek
Kapusta poszatkowana i sparzona wrzątkiem
Kopiec duszonek
Połączone w całość warzywa młode oraz kiełbasa duszona w winie
Kopiec duszonek
Na koniec zielenina i inne przyprawy aby dodać aromatu i smaczku