ewelinkaaa

ewelinkaaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Kopiec kreta

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Na deser polecamy pyszne ciasto w kształcie kopca, posypane okruchami ciasta i czekoladą

Kopiec kreta

Składniki:

Kopiec kreta

 

  • NA CIASTO:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • niecałe pół szklanki wody
  • 2 łyżki kakao

 

  • NA KREM:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 "śmietan-fixy"
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 tabliczka ciemnej czekolady\lub gotowe wiórka czekoladowe-taka czekolada starta
  • 3 banany
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Kopiec kreta
CIASTO: Cukier,margarynę kakao i wodę wkładamy do garnka, gotujemy na małym ogniu do chwili aż margaryna się rozpuści i powstanie jednolita masa. Odstawiamy do ostudzenia.Oddzielamy żółtka od białek. Do zimnej masy kakaowej dodajemy żółtka, a później mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Bialka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy, o średnicy 24 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok.20-30 minut. Ciasto studzimy,wydrążamy środek, pozostawiając jedynie dno i boki (powinny mieć grubość ok.1-1,5 cm). Wydrążony środek drobno kruszymy.KREM: Czekoladę siekamy w drobną kostkę,lub trzemy na tarce Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i "śmietan-fixy". Dodajemy też czekoladę i mieszamy. Banany obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół. Skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.Na dnie wydrążonego ciasta układamy połówki bananów. Nakładamy na nie bitą śmietanę, formując z niej kształt kopca. Śmietanę posypujemy okruchami ciasta, Całość wstawiamy do lodówki na conajmniej 2 godziny.