Kopiec kreta

Ciasta « poprzedni | następny »
pinecha - Przepis na: Kopiec kreta offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 98
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kopiec kreta
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 15

Kopiec kreta- Na dnie wydrążonego ciasta układamy połówki bananów. Nakładamy na nie bitą śmietanę, formując z niej kształt kopca.


trudność: średne
czas:

Kopiec kreta - SKŁADNIKI:

  • jajka, 1 i ½ szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, niecałe ½ szklanki wody, 2 łyżki kakao.
  • śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 1 tabliczka ciemnej czekolady, 3 duże banany, sok z cytryny

Kopiec kreta - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto- Margarynę, cukier, kakao i wodę wkładamy do jednego rondelka, umieszczamy na niedużym ogniu i mieszamy do chwili aż margaryna się rozpuści i wszystko się z sobą połączy. Masę odstawiamy do ostudzenia. Bierzemy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Do zimnej masy dodajemy żółtka, a później mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy je do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy, o średnicy 24 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok.20-30 minut. Ciasto lekko studzimy, ale tylko lekko! W jeszcze ciepłym wydrążamy środek, pozostawiając jedynie dno i boki (powinny mieć grubość ok.1-1,5 cm). Wydrążony środek drobno kruszymy i chwilowo zostawiamy w spokoju. Krem- Czekoladę siekamy w drobną kostkę. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, z dodatkiem cukru i śmietan-fixów. Dodajemy do niej czekoladę i mieszamy. Banany obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół. Czym prędzej skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Kopiec kreta- Na dnie wydrążonego ciasta układamy połówki bananów. Nakładamy na nie bitą śmietanę, formując z niej kształt kopca. Śmietanę obficie posypujemy okruchami ciasta, przyklepując je lekko, aby nie odpadały. Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.



http://gotujmy.p2a.pl/viewtopic.php?pid=37#p37


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kopiec kreta (strona 1 z 1)  
zuzi

zuzi
offline

2009-03-28 22:29
Zawsze kupowałam gotowy-teraz upieke go sama.Super!
Skomentuj
Oceń:
0
anullka7

anullka7
offline

2009-04-15 19:18
Super ciacho, też zrobię,masz 5. Pozdrawiam:)
Skomentuj
Oceń:
0
jovi

jovi
offline

2009-05-06 15:20
Robiłam, wyszedł SUPER - POLECAM!
Skomentuj
Oceń:
0
katra3

katra3
offline

2009-06-16 14:01
pychotka;)))))))
Skomentuj
Oceń:
0
Sbrother

Sbrother
offline

2009-07-15 10:01
Nie ma nic lepszego ;D Świat mógłby bez niego nie istnieć. Tradycyjnie 5 i do ulubionych ;D
Skomentuj
Oceń:
0
OoOlusiaa2706

OoOlusiaa2706
offline

2009-10-01 15:06
Super wygląda !
5 i do ulubionych ;)
Skomentuj
Oceń:
0
dorotkarrr21

dorotkarrr21
offline

2010-06-02 14:48
Zrobiłam już drugi raz. Wychodzi super:) Przepis na 5:)
Skomentuj
Oceń:
0
bigos2806

bigos2806
offline

2011-05-29 11:46
pieknie wygląda! zaraz zabieram się za robienie :D 5 i do ulubionych :))
Skomentuj
Oceń:
0
Madzia78

Madzia78
offline

2011-07-13 20:16
Uwielbiam!
Skomentuj
Oceń:
0
Smak Monika

Smak Monika
offline

2012-03-02 19:56
Już niedługo wiosna i czas na Kopce Kreta w kuchni.... :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Ciasto z jabłkami i płatkami migdałów Zielone ciasto z galaretką Skubaniec z jabłkami
Tort a la sernikowy Sernik z mlekiem i brzoskwiniami Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami
Ciasto z prince polo Kostka cappuccino z rumem i rodzynkami Sernik Izaura - trzy kolory
Szarlotka ulubiona Chałka z foremki Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane