Kopiec kreta

Ciasta « poprzedni | następny »
pinecha - Przepis na: Kopiec kreta offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 98
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kopiec kreta
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 15

Kopiec kreta- Na dnie wydrążonego ciasta układamy połówki bananów. Nakładamy na nie bitą śmietanę, formując z niej kształt kopca.


trudność: średne
czas:

Kopiec kreta - SKŁADNIKI:

  • jajka, 1 i ½ szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, niecałe ½ szklanki wody, 2 łyżki kakao.
  • śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 1 tabliczka ciemnej czekolady, 3 duże banany, sok z cytryny

Kopiec kreta - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto- Margarynę, cukier, kakao i wodę wkładamy do jednego rondelka, umieszczamy na niedużym ogniu i mieszamy do chwili aż margaryna się rozpuści i wszystko się z sobą połączy. Masę odstawiamy do ostudzenia. Bierzemy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Do zimnej masy dodajemy żółtka, a później mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy je do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy, o średnicy 24 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok.20-30 minut. Ciasto lekko studzimy, ale tylko lekko! W jeszcze ciepłym wydrążamy środek, pozostawiając jedynie dno i boki (powinny mieć grubość ok.1-1,5 cm). Wydrążony środek drobno kruszymy i chwilowo zostawiamy w spokoju. Krem- Czekoladę siekamy w drobną kostkę. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, z dodatkiem cukru i śmietan-fixów. Dodajemy do niej czekoladę i mieszamy. Banany obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół. Czym prędzej skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Kopiec kreta- Na dnie wydrążonego ciasta układamy połówki bananów. Nakładamy na nie bitą śmietanę, formując z niej kształt kopca. Śmietanę obficie posypujemy okruchami ciasta, przyklepując je lekko, aby nie odpadały. Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.



http://gotujmy.p2a.pl/viewtopic.php?pid=37#p37


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kopiec kreta (strona 1 z 1)  
zuzi

zuzi
offline

2009-03-28 22:29
Zawsze kupowałam gotowy-teraz upieke go sama.Super!
Skomentuj
Oceń:
0
anullka7

anullka7
offline

2009-04-15 19:18
Super ciacho, też zrobię,masz 5. Pozdrawiam:)
Skomentuj
Oceń:
0
jovi

jovi
offline

2009-05-06 15:20
Robiłam, wyszedł SUPER - POLECAM!
Skomentuj
Oceń:
0
katra3

katra3
offline

2009-06-16 14:01
pychotka;)))))))
Skomentuj
Oceń:
0
Sbrother

Sbrother
offline

2009-07-15 10:01
Nie ma nic lepszego ;D Świat mógłby bez niego nie istnieć. Tradycyjnie 5 i do ulubionych ;D
Skomentuj
Oceń:
0
OoOlusiaa2706

OoOlusiaa2706
offline

2009-10-01 15:06
Super wygląda !
5 i do ulubionych ;)
Skomentuj
Oceń:
0
dorotkarrr21

dorotkarrr21
offline

2010-06-02 14:48
Zrobiłam już drugi raz. Wychodzi super:) Przepis na 5:)
Skomentuj
Oceń:
0
bigos2806

bigos2806
offline

2011-05-29 11:46
pieknie wygląda! zaraz zabieram się za robienie :D 5 i do ulubionych :))
Skomentuj
Oceń:
0
Madzia78

Madzia78
offline

2011-07-13 20:16
Uwielbiam!
Skomentuj
Oceń:
0
Smak Monika

Smak Monika
offline

2012-03-02 19:56
Już niedługo wiosna i czas na Kopce Kreta w kuchni.... :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Tarta makowo- pomarańczowa Drożdżówki z serem Dyniowa karpatka
Kakaowe ciasto z masą serkową Jogurtowy serniczek Strucla drożdżowa z makiem
Kopiec kreta z bitą śmietaną Piernik korzenny z polewą Biszkoptowy przekładaniec z aronią
Sernik z bezą i brzoskwiniami Ciasto z jabłkami i płatkami migdałów Zielone ciasto z galaretką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj