MixAgnest

MixAgnest

Kucharz
[Przepisów: 8]

kopiec kreta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

hm... czy trudne? nie ale długie wiec czytając to proszę o cierpliwość

kopiec kreta

Składniki:

kopiec kreta

 

  • Składniki
  • NA CIASTO:
  • 0,5 kostki (czyli 12,5 dag) margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • niecałe 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

kopiec kreta
CIASTO:
Margarynę, cukier, kakao i wodę wkładamy do jednego rondelka, umieszczamy na niedużym ogniu i mieszamy do chwili aż margaryna się rozpuści i wszystko się z sobą połączy. Masę odstawiamy do ostudzenia.
Bierzemy jajka i oddzielamy żółtka od białek.
Do zimnej masy dodajemy żółtka, a później mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Przekładamy je do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy, o średnicy 24 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok.20-30 minut. Ciasto lekko studzimy, ale tylko lekko! W jeszcze ciepłym wydrążamy środek, pozostawiając jedynie dno i boki (powinny mieć grubość ok.1-1,5 cm). Wydrążony środek drobno kruszymy i chwilowo zostawiamy w spokoju.

KREM:
Czekoladę siekamy w drobną kostkę.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, z dodatkiem cukru i "śmietan-fixów". Dodajemy do niej czekoladę i mieszamy.
Banany obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół. Czym prędzej skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

KOPIEC KRETA:
Na dnie wydrążonego ciasta układamy połówki bananów. Nakładamy na nie bitą śmietanę, formując z niej kształt kopca. Śmietanę obficie posypujemy okruchami ciasta, przyklepując je lekko, aby nie odpadały.
Całość wstawiamy do lodówki na conajmniej 2 godziny.

OD AUTORKI:
Cóż mogę powiedzieć... Ciasto jest naprawdę godne wypróbowania. Nie znam nikogo, kto po skończeniu pierwszego kawałka nie poprosiłby o dokładkę ;) Dlatego myślę,że wkrótce znajdzie się wśród Was wielu jego zwolenników.
Smacznego :)